Fysio therapie Klomp

Het voordeel van het dragen van een brace

Geplaatst op

Zal het dragen van een kniebrace blessures helpen voorkomen? Kniebraces zijn een gebruikelijke behandelingsoptie geworden voor miljoenen mensen, jong en oud, die last hebben van kniepijn. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te vinden en comfortabel om te dragen. Maar wanneer zijn deze apparaten echt nuttig? We nemen het met je door. 

Kniebraces voor structurele ondersteuning

Kniebraces worden vaak voorgeschreven door artsen voor patiënten die een ACL-scheur of een ander soort knieblessure hebben. De kniebrace kan extra steun bieden tijdens het herstelproces.

Drie soorten kniebraces die structurele steun bieden zijn:

Functionele braces. Studies hebben aangetoond dat dit soort braces enige bescherming en extra stabiliteit bieden aan de knie nadat deze geblesseerd is geraakt.

Revaliderende braces. Deze braces beperken de zijwaartse en op-en-neerwaartse beweging van de knie tijdens het herstel na een blessure of operatie.

Profylactische braces. Deze zijn ontworpen om letsel aan de knieën tijdens contactsporten te voorkomen.

De beslissing om een structurele kniebandage te dragen moet gebaseerd zijn op verschillende factoren, waaronder:

  • Welke ligamenten zijn geblesseerd?
  • Welke revalidatie heb je gedaan of van plan bent te doen?
  • De sport waaraan je deelneemt
  • Het is altijd verstandig om met je arts te overleggen welke kniebrace voor jou geschikt is.

Een kniebrace kan sporters door een blessure heen helpen door extra steun te bieden waardoor hij of zij door kan gaan met de fysieke activiteit. Tegenwoordig dragen veel voetballers kniebraces om blessures te voorkomen. Voetballers belasten hun knieën extra vanwege de scherpe bochten en zijdelingse bewegingen in deze sport. Door al deze bewegingen kunnen je botten en gewrichtsbanden op een onnatuurlijke manier bewegen. Kniebraces hebben bewezen een verstandige preventieve maatregel te zijn in deze specifieke sport.

Kniebraces voor pijnverlichting

Anderen kunnen comfort en gemoedsrust vinden in het dragen van een kniebrace, vooral degenen die lijden aan artrose of chronische pijn door een eerdere blessure.

Er is geen medisch onderzoek dat zegt dat een kniebrace een remedie is voor knieklachten, maar als het helpt tegen de symptomen en gemoedsrust geeft, is het goed.

Een veelgebruikte kniebrace voor verlichting van artritispijn is een unloader brace. Deze zijn ontworpen om de spanning te “ontladen” die wordt veroorzaakt door artritis in de binnenknie.

Dit type brace is op maat ontworpen en gemaakt van gegoten plastic, schuim en stalen stutten om zijdelingse beweging te beperken. Hij is zo ontworpen dat hij op drie punten druk uitoefent op het dijbeen, waardoor de knie gedwongen wordt om weg te buigen van de pijnlijke plaats.

Kniebraces en lichaamsbeweging

Een kniebrace mag niet gebruikt worden als een excuus om lichaamsbeweging te vermijden, waarschuwen artsen. Tenzij een arts volledige rust voorschrijft, is het meestal nuttig om regelmatig te rekken en ten minste matig te bewegen om de beenspieren te helpen versterken, wat op zijn beurt helpt om de knie te ondersteunen.

Artsen wijzen erop dat het belangrijk is om een ideaal gewicht te behouden, aangezien zwaarlijvigheid de druk op alle gewrichten, inclusief de knieën, aanzienlijk verhoogt. Elke dag rekken en strekken is even belangrijk, zowel voor als na een zware inspanning.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om beter lichamelijk in je vel te zitten.

Contactgegevens

Via info @ fysiotherapieklomp.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden