Fysio therapie Klomp

Is kunstgras ongezond voor tijdens het sporten?

Geplaatst op

Veel mensen hebben een verkeerde interpretatie van kunstgras en denken dat het ongezond is. Zo zou kunstgras slecht zijn voor de gezondheid en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Echter, wordt er veel kunstgras gebruikt op de Nederlandse sportvelden en zou dit voor een probleem kunnen zorgen. Wees niet bang, want kunstgras is helemaal niet ongezond om te gebruiken. Het gaat namelijk niet om het kunstgras, maar juist om de rubberkorrels die door vele bedrijven over het kunstgras wordt gegooid. Deze rubberen korrels zijn wel ongezond voor sporters, maar voorkomt dat mensen struikelen. Kunstgras wat in de particuliere tuinen gelegd wordt is dus totaal niet schadelijk. Maar waarom zijn rubberkorrels zo ongezond? Lees het in dit artikel eens grondig door!

Waarom zijn rubberkorrels op kunstgras ongezond?

De reden dat rubberen korrels kankerverwekkend zouden zijn, is doordat er zogenaamde nitrosaminen in zitten. Samen met PAK’s en weekmakers zorgen ze ervoor dat er kanker kan ontstaan. De korrels zijn eigenlijk gerecyclede autobanden en mensen kunnen hier in contact mee komen op sportvelden. De stoffen kunnen worden ingeslikt, maar ook opgenomen worden door de huid. Naast de velden zijn deze stoffen ook te vinden op de openbare weg, zoals op de snelweg. Toch zijn rubberkorrels van belang voor sporters, zodat ze minder snel uitglijden en gewond raken.

Kunstgras voor particulier gebruik

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is kunstgras niet schadelijk voor particulier gebruik. Dit komt doordat je geen rubberen korrels gebruikt op je kunstgras. Je kunt daarom gewoon kunstgras gebruiken als namaak gazon en dit is totaal niet schadelijk. Je hebt zelfs kunstgras dat heerlijk zacht aanvoelt, zodat huisdieren en kleine kinderen hierop kunnen spelen. Daarnaast is het niet volledig bewezen dat het gebruik van rubberen kogels ongezond is en wordt hier wel onderzoek na gedaan.

Kunstgras kopen

Ben je van plan om kunstgras te gebruiken voor in je tuin? Mooi, want je kunt er echt iets moois van maken in je achtertuin. Zoek op het internet een aanbieder die gespecialiseerd is in het verkopen van kunstgras. Kijk bij het kopen van kunstgras goed naar de informatie die gegeven wordt over het product. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om beter lichamelijk in je vel te zitten.

Contactgegevens

Via info @ fysiotherapieklomp.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden