Fysio therapie Klomp

Passief roken in verband gebracht met gaatjes bij kinderen

Geplaatst op

Let op: het is erg belangrijk om regelmatig langs te gaan bij je tandarts en om dan ook je kinderen mee te nemen. Woon je in Amsterdam en ben je op zoek naar een goede tandarts? Neem dan contact op met Tandartsenpraktijk Amsterdam.

Als je nog een reden nodig hebt om te stoppen met roken, denk dan eens aan de gezondheid van het gebit van uw kinderen. Dat is wat onderzoekers van de Universiteit van Rochester hopen dat ouders zullen doen naar aanleiding van hun nieuwe studie, waaruit blijkt dat kinderen die worden blootgesteld aan passief roken, meer kans hebben op gaatjes. De onderzoekers merken op dat passief roken, of meeroken, al in verband wordt gebracht met een aantal gezondheidsrisico’s, variërend van ademhalingsproblemen tot kanker. Het lijkt daarom aannemelijk dat meeroken ook een risicofactor voor tandcariës kan zijn. Hoewel het aantal gaatjes in de bevolking de laatste jaren over het algemeen is gedaald, geldt dat niet voor arme kinderen. Tandproblemen zijn niet onbelangrijk. Naast het veroorzaken van pijn en leed, verliezen kinderen jaarlijks miljoenen uren school vanwege een slecht gebit. Kinderen met gaatjes hebben ook problemen met eten, spreken en leren moeilijk.

Verbanden

Om na te gaan of er een verband bestaat tussen rokende ouders en gaatjes, hebben onderzoekers de gezondheidsgegevens van bijna 4.000 kinderen tussen 4 en 11 jaar bekeken. Hoewel dit het eerste onderzoek van deze aard in de VS is, bleek uit een soortgelijk onderzoek in Groot-Brittannië dat er een verband bestond tussen passief roken en gaatjes. De onderzoekers beoordeelden de gebitsgegevens van de kinderen. En ze beoordeelden de blootstelling aan roken door het bloed te meten op cotinine, een bijproduct van nicotine. Hoewel het probleem zich vooral voordoet in gezinnen met lage inkomens, bracht het onderzoek een aantal interessante algemene verbanden aan het licht tussen passief roken en mondgezondheid.

Blootstelling

Zo was het aantal gaatjes bij kinderen bijna twee keer zo hoog in rokende gezinnen, zelfs nadat rekening was gehouden met een aantal variabelen zoals geslacht, ras, tandartsbezoeken, gezinsinkomen en voedingstoestand. Bovendien was er sprake van wat artsen een dosis-respons curve noemen: hoe meer kinderen werden blootgesteld aan passief roken, hoe groter de hoeveelheid nicotine in hun lichaam werd. Hoewel de onderzoekers gaatjes in zowel melktanden als blijvende tanden ontdekten, werd passief roken alleen in verband gebracht met tandbederf in melktanden. Voor ouders is het geen goed idee om in de buurt van je kind te roken. Dit is mogelijk nog een reden bovenop alle andere goede redenen om te stoppen met roken. Het is niet precies duidelijk hoe passief roken gaatjes veroorzaakt, hoewel de nicotine tot infecties kan leiden. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om beter lichamelijk in je vel te zitten.

Contactgegevens

Via info @ fysiotherapieklomp.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden