Fysio therapie Klomp

Wat is Autisme Spectrum Stoornis (ASS)?

Geplaatst op

Autisme Spectrum Stoornissen wordt gedefinieerd als neurologische ontwikkelingsstoornissen die iemands gedrag en interactie met anderen beïnvloeden, van intieme familie en vrienden tot de uitgebreide gemeenschap. Let wel, zo wordt er tegenwoordig naar gekeken. Wellicht dat er in de toekomst andere inzichten komen over wat ASS is. Nu zien we iets dat afwijkt van de norm, maar wat is de norm? Wellicht behandelen we deze vraag de volgende keer. We willen het nu graag hebben over de verschillende kenmerken van ASS en wat er aan te doen is qua behandeling. 

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van ASS?

We noemen in deze blog de belangrijkste kenmerken van ASS: 

Een onvermogen om effectief te communiceren met anderen

Herhaling van gedrag en een beperkte focus van interesses

Symptomen die de functionaliteit van iemand in het bijzonder beperken, zoals op het gebied van beroepsuitoefening of onderwijs

Hoe behandelt men de Autisme Spectrum Stoornis doorgaans? 

Er wordt vaak een geïndividualiseerde behandeling met behulp van evidence-based praktijken ingezet. Dit om mensen te helpen die leven met verschillende Autisme Spectrum Stoornissen (ASS). Behandelaars gebruiken verschillende technieken, waaronder klinische coaching, vaardigheidstherapie, blootstellingstherapie, socialisatie en gemeenschapsvorming, evenals cognitieve gedragstherapieën en dialectische gedragstherapieën om zelfstandig functioneren te versterken.

Wat is vaardigheidstherapie voor jongeren? 

Vaardigheidstherapieën worden geïndividualiseerd op basis van de behoeften en symptomen van een cliënt. Life skills therapeuten kunnen een cliënt helpen met de basisactiviteiten van het dagelijks leven, zoals koken, schoonmaken, een gezonde slaap/waak-cyclus handhaven, medicijnen innemen, persoonlijke hygiëne en budgetteren.

Gezinstherapie / Oudertherapie

Indien nodig, worden er ook wel familie- en oudertherapie aangeboden voor personen met de diagnose ASS. Familiale psychologische begeleiding helpt familieleden om de emotionele impact te verwerken van het hebben van een geliefde die gediagnosticeerd is met een ASS en die moeite heeft met interpersoonlijke communicatie. Er wordt voorlichting gegeven over de voordelen en risico’s van medicatie, symptomen en de betekenis van symptomen en hoe te communiceren en effectieve, liefdevolle grenzen te stellen aan een familielid dat in behandeling is. Meer weten wat er mogelijk is? Neem contact op met www.autismezorgalmere.nl: je staat er niet alleen voor. 

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om beter lichamelijk in je vel te zitten.

Contactgegevens

Via info @ fysiotherapieklomp.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden